top of page
Zoeken

Winter


De winter is een periode van weinig daglicht. De natuur is in een diepe winterslaap en er heerst rust. We hebben projecten afgesloten en ballast die we niet meer nodig hadden losgelaten. Maar het nieuwe jaar heeft nog geen vorm gekregen en voor mensen die ervan houden om de controle te hebben is deze periode van niet weten ongemakkelijk. Er kan een onrustig gevoel ontstaan en het is moeilijk om je over te geven aan de volledige stilte die er heerst. Herkenbaar?


Deze periode van niet weten kan leiden tot angst gevoelens. Hoe zal het leven gaan verlopen als de energie weer terugkeert? De kunst in deze tijd is om je over te geven aan het niet weten, los te laten en vertrouwen te hebben dat het goedkomt, ook als je even helemaal niks doet. Kijk maar naar de natuur om ons heen. Alles ligt stil en toch komen er in het voorjaar altijd weer planten en bloemen op. Onder de oppervlakte gebeurd van alles en dat geld ook voor ons. Juist door even niet actief bezig te zijn met plannen en projecten creëer je ruimte. En waar ruimte is, is stroming! Voel je weerstand tegen niks doen? Onderzoek dit eens! Breng tijd door in stilte en wees nieuwsgierig naar de reden voor je onrust of weerstand. Stel je open. Waar ben je bang voor, waarom ben je hier bang voor en wat is het ergste wat kan gebeuren? Emoties die aandacht willen zullen dit blijven vragen, de beste manier is dus om hieraan toe te geven. Stop deze gevoelens dus niet weg maar ga de confrontatie aan en zorg er op die manier voor dat ze niet langer energie kosten maar je energie gaan geven.


In het nu bestaan geen zorgen.


Echter, angst kan ook extremen vormen aannemen in de vorm van paniek aanvallen bijvoorbeeld. Dat betekent dat de angst vastgezet is in je lichaam en een blokkade veroorzaakt. Dan is het tijd om in beweging te komen, letterlijk. Trek je dikke jas aan, zet je muts op en ga naar buiten. Lekker het winterse landschap in. Als het eenmaal weer gaat stromen dan kan je als nog langzaam onderzoeken wat eronder ligt. Vind je het spannend om dit alleen te doen, vraag dan om hulp. Veel te vaak vinden we dat we problemen alleen op moeten lossen maar niks is minder waar! Door erover te praten kan je beeld veranderen en krijg je misschien nieuwe ingevingen. Ook kan de visie van de ander je helpen om het in een nieuw daglicht te gaan zien. Durf je niet naar bekenden, neem dan een coach of bezoek een psycholoog. Er zijn niet voor niks mensen opgeleid en ervaren om je de juiste vragen te stellen!


Therapie is geen zwakte, het vraagt lef om de confrontatie met jezelf aan te gaan!


Het belangrijkste is is dat je lief bent voor jezelf, we hebben allemaal gevoelens van angst en het is echt ok dat je dit voelt. Wees niet te streng voor jezelf. Zo zou je je beste vriendin toch ook niet behandelen?
2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page