top of page
Zoeken

21 December

Morgen, 21 December, is het de kortste dag van het jaar en het begin van de winter.

We hebben de laatste weken al afgebouwd naar minder licht en daarbij minder energie. Voor mij erg voelbaar en als ik om me heen kijk volgens mij voor meer mensen. Ik merk om me heen dat mensen moe zijn, ziek worden, gestrest zijn en een kort lontje hebben. Begrijpelijk, de feestdagen komen er aan wat voor veel mensen ook vakantie betekent dus de laatste dingen moeten afgerond worden. Echter hebben we minder energie dus gaat het allemaal niet zo makkelijk zoals we gewend zijn.

Winter is de periode van diepe rust, kijk maar om je heen. De natuur weerspiegelt de energie van nu en het lijkt alsof alles stilstaat. De bomen hebben alle overbodige ballast over boord gegooid en overleven. Ze steken geen energie in nieuw leven....ze sparen hun energie, doen alleen dat wat nodig is en berusten in het niets doen. Probeer daar nu in deze tijd een voorbeeld aan te nemen, de natuur overleefd al jaren zo en dat gaat supergoed!

Geef je over aan de lagere energie van deze periode, plan je agenda minder vol en besteed extra aandacht aan jezelf. Lekker een avondje niks doen en staren naar het kaarslicht. Sta stil bij het afgelopen jaar en focus op dankbaarheid, de mooie dingen die je hebt gedaan en de lieve mensen om je heen. Een blij hart heeft als gevolg een gezond lichaam!


Bij de winter hoort het element water. Een belangrijke eigenschap van dit element is de reinigende en zuiverende werking ervan. Water maakt schoon, denk maar aan het heerlijke gevoel wat een warme douche je kan geven, de regen die de natuur weer helemaal opfrist, water drinken nadat je een biertje of wijntje te veel hebt gedronken maar ook huilen en dat opgeluchte gevoel wat het je kan geven. Iets wat voor water heel belangrijk is is dat het vrij kan stromen en dat geld ook voor het water en de bijbehorende energie in jou. Als je je overgeeft aan de rust van deze tijd kan je lichaam weer ontspannen. Ontspannen is een vorm van vertrouwen en controle loslaten. Als je ontspannen bent kan je energie weer vrij stromen en als je energie weer vrij kan stromen en je geest tot rust mag komen ontstaat er weer ruimte. En waar ruimte is, is inspiratie!


Maar beware.....nieuwe ideeën zijn heel mooi maar heel kwetsbaar en in deze tijd van stilstaande energie is het geen goed idee om ermee aan de slag te gaan. Begin dus niks nieuws maar schrijf je ideeën op om er later mee aan de slag te gaan. Zie het als een zaadje, deze liggen nu onder de grond en heel langzaam komt er beweging in die aan de oppervlakte nog niet te zien is. Uiterlijk is er rust, innerlijk is er al voorzichtige groei.


Geniet van deze periode van extra tijd want zo werd deze periode vroeger gezien. Als je naar de maanstanden kijkt hebben we inderdaad een paar extra dagen over aan het einde van het jaar, de heilige nachten genoemd. De periode waarin men vroeger dacht dat de tijd letterlijk stilstond....

Maar onthoud, vanaf nu keert het licht heel langzaam weer terug en de uren van daglicht worden meer. Kerstfeest is van oudsher tenslotte het lichtfeest :) Hang in there!


Ik wens jullie een fijn begin van de winter vol rust en niet weten, ik wens jullie mooie feestdagen zonder stress en met veel liefde en heel veel moois en onvergetelijks voor 2024.


2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page