top of page
Zoeken

Transformatie, nature versus nurture

Bijgewerkt op: 7 feb. 2022


We komen op de wereld met een setje genen van onze ouders. Langzaam ontwikkelen we ons en komen daar ook invloeden van buitenaf bij kijken. Denk hierbij aan de opvoeding van je ouders, de leraren op school en vrienden. Dit is ook wel bekend als het principe van nurture & nature,

Nature is wat we van nature zijn en nurture is wat we door onze omgeving aangeleerd krijgen. We leren wat goed en wat slecht is, wat we wel kunnen doen en wat niet mag en vormen zo normen, waarden en verwachtingen.


Onze westerse samenleving is nog steeds erg traditioneel en heeft een helder pad voor ogen. Studeren, een goede baan, een huis, een gezin, sportverenigingen en een goed gevuld sociaal leven. Voor sommige mensen precies wat ze nodig hebben, ze zitten lekker in hun flow en krijgen energie van deze volle agenda. Echter niet voor iedereen ideaal en toch is het gek als je niet aan dit plaatje voldoet.

Ik neem even mezelf als voorbeeld. 4 jaar geleden zag mijn leven er heel anders uit. Ik werkte op kantoor, zag bijna geen daglicht en als ik tussendoor een wandeling ging maken buiten werd ik hier op aangesproken dat dit niet kon. Ik zat op dansles, ging met vrienden uit eten en naar concerten en had een koophuis. Vanaf de buitenkant ene perfect leven. Maar toch, ik had heel weinig energie, sliep slecht, had moodswings....en belandde in een burn-out.


Tijd om te onderzoeken wat ik nodig had en ik merkte dat ik niet zo goed in het hokje paste waar ik in zat. Ik leefde het leven wat van mij verwacht werd maar was niet gelukkig. Ik was zo beïnvloed door het nurture gedeelte in mijn leven dat ik mijn nature uit het oog verloren had. Ik leefde een leven wat niet natuurlijk was voor mij. Tijd voor een transformatie.


Transformatie betekent iets bijstellen of veranderen omdat het oude je niet meer dient. Op het gebied van zelfontwikkeling betekent dit het in kleine stappen bijstellen van je denken, voelen en doen. Oordelen of verwachtingen die niet overeenkomen met wie je bent zetten zich namelijk vast in je lichaam, meestal in de vorm van spanning of verkramping. Dit kan zorgen voor lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, nekpijn of rugpijn maar het creëert ook onrust en vermoeidheid. Een leven leven wat niet van jou is kost namelijk enorm veel energie. Met een transformatiecoach kan je met deze problemen aan de slag en weer contact maken met je lichaam en je gevoel. Dit kan door beweging, zoals wandelen maar ook door middel van ademhaling, en meditatie. Wist je dat meditatie letterlijk betekent naar het midden.


Wat wil jij echt?

Wat is echt goed voor jouw?

Wat maakt je zo onrustig?


In onze samenleving zijn emoties vaak een spannend gebied en begrijpelijk. Ze zijn nogal ondergewaardeerd en worden vaak weggedrukt waardoor op het moment dat ze zich laten zien extra heftig zijn. Dus door vertrouwd te worden met je emoties en jezelf toestemming te geven om deze te ervaren gaat de gespannen lading er vanaf. Juist dan zijn het positieve krachten die je motiveren!


Wat kan het resultaat zijn van dit proces?

- Grenzen kunnen aangeven en weer durven doen

- Je bent veerkrachtig en beweegt mee met wat voorbij komt

- Weer keuzes kunnen maken die echt bij jou passen


Mijn leven ziet er momenteel heel anders uit en ik ben zo blij dat ik deze switch gemaakt heb.

Ik werk niet meer van 9 tot 5 achter een computer zonder daglicht te zien, ik kan naar buiten wanneer ik dat nodig heb en doe werk wat ik leuk vind en heb veel meer energie. Het klinkt cliché maar omdat ik nu veel meer in contact sta met mezelf, in mijn natuurlijke ritme leef en weet wat goed is voor mij sta ik veel sterker in mijn schoenen. Ik maak keuzes die goed zijn voor mij.

Natuurlijk moet ik hier ook dingen voor inleveren, zekerheid bijvoorbeeld, en mijn leven aanpassen maar omdat ik nu doe wat goed voor mij is is het niet erg om soms concessies te doen.


Hoe is dit voor jou? Herken jij je in mijn verhaal?

Weet jij wat goed is voor jou?

Wil je onderzoeken wat jou kan helpen om weer dichter bij jezelf te komen neem dan contact op met me. Dan gaan we samen op onderzoek naar je natuurlijke zelf zodat je weer meer energie overhoudt!


7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page