top of page
Zoeken

Stress Release

Stress is helaas een veelvoorkomend gevoel in ons dagelijks leven. We ervaren een spanning of druk veroorzaakt of opgelegd door onszelf of door onze omgeving. Maar wat weet jij over stress?


Van origine is stress een natuurlijke reactie op gevaar, het waarschuwt ons dat we op onze hoede moeten zijn. Het activeert de aanmaak van adrenaline in ons lichaam waardoor we ons klaarmaken voor de natuurlijke reactie van vechten, vluchten of bevriezen. Weet jij welke van de 3 jouw instinctieve reactie is?


Het is interessant om naar de dierenwereld te kijken als we het hebben over omgaan met stress en de opbouw van adrenaline. Stel je maar eens voor dat je in het bos een hert ziet staan. Ze is rustig aan het grazen. Ineens hoort ze een geluid, ze kijkt op, spitst haar oren en probeert te achterhalen waar het geluid vandaan komt en wat het is. Ze spant haar lichaam aan en bereid zich voor om weg te rennen. Dan beseft ze dat er geen gevaar dreigt.

Wat doet het hert?

Ze begint te trillen en trappelt met haar poten.

Waarom?


Door de dreiging van gevaar is de adrenaline opgebouwd in haar lichaam maar omdat ze niet vlucht is er geen ontlading van deze adrenaline. Omdat het heel ongezond is om dit niet te ontladen vind ze een andere manier om alsnog de spanning die zich heeft opgebouwd in haar lichaam te laten verdwijnen.


Dit voorbeeld gebruik ik heel veel, in mijn praktijk tijdens coaching maar ook zelf in het dagelijks leven.

Vaak zijn de situaties die aanleiding geven voor een stress reactie in onze huidige samenleving niet levens bedreigend en vraagt het dus niet om een reactie als vluchten. Toch bouwt ook bij ons de adrenaline in ons lichaam op en is het erg belangrijk om deze te ontladen. Hier wordt helaas weinig aandacht aan besteed terwijl het zo belangrijk is voor het natuurlijk functioneren van ons stress systeem. Als we het niet ontladen dan blijft de spanning namelijk in ons lichaam en heeft dat een ongezonde uitwerking op onze stress reactie. We worden steeds gevoeliger voor stress en krijgen bijvoorbeeld een kort lontje of angststoornissen.


Herken jij deze signalen van je lichaam? Dit kost vaak oefening omdat we het niet meer gewend zijn om naar ons lichaam te luisteren...Veel mensen beseffen niet dat dit alarmbellen zijn van ons lichaam dat ons wil vertellen dat we moeten ontladen. We willen (misschien onbewust) niet toegeven aan het feit dat we rust of ontspanning nodig hebben maar willen laten zien dat we sterk zijn en de druk wel aankunnen. We gaan door met werken, maken even snel iets af en houden alle ballen in de lucht. Hoe langer je dit volhoudt hoe groter het risico is op serieuze gezondheidsklachten en burn-out.


Wat kan je doen om te ontladen? Bewegen!

Je kan jezelf een pauze gunnen en even een stevig stuk gaan wandelen of Je kan, net als het hert, je armen en benen uitschudden. Bang dat iemand je ziet? Je kan dit ook makkelijk even op het toilet doen!

Ik doe dit bijna dagelijks, gewoon als onderhoud en om te ontspannen nadat ik een lange tijd achter de computer heb gezeten of als ik een serieus of emotioneel gesprek heb gehad met iemand.


De boodschap van dit blog? Neem je lichaam serieus, het weet zoveel meer dan je denkt. Leer de signalen herkennen zodat je preventief kan reageren op opbouwende stress. In mijn ebook staan tips om hier zelf mee aan de slag te gaan. Vind je dit moeilijk, wees dan niet bang om hulp te vragen. Je hoeft het echt niet allemaal alleen te doen. Wil je weten wat ik voor je kan betekenen? Je kan hier een afspraak maken voor een

.


5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page