top of page
Zoeken

Lente - van winterslaap naar sprint


Op 21 maart is de lente begonnen. Op dit moment in het jaar zijn de dag en nacht even lang en dit betekent dat vanaf die dag de dagen langer worden, meer licht, minder donker.

De lente is ook in de natuur om ons heen al zichtbaar. Overal staan de bloemen al te bloeien en ook de kersenbloesem staat te shinen. Ik hou van deze tijd van het jaar, de energie komt weer voelbaar terug en ik heb weer zin om dingen te gaan ondernemen. We slurpen de eerste zonnestralen gretig op in de parken of op het terras. Ik heb weer zin om af te spreken en mijn agenda’s wordt weer voller. Ook op werk wordt het weer drukker. De energie stroomt volop.


Maar toch ben ik nog niet volledig op gang waardoor de afspraken in mijn agenda soms een moetje zijn en ik het moeilijk vind om toe te geven aan de signalen van mijn lichaam die me vertellen dat ik moet gaan slapen of even tijd voor mezelf nodig heb. Andere mensen krijgen meer last van hoofdpijn of migraines of voelen zich zwaar of lamlendig. Herkenbaar?

Dit gevoel is niet gek en eigenlijk heel logisch als we ons bewust worden van wat er eigenlijk gebeurd. Ik zal het hieronder proberen uit te leggen.


De winter is de tijd van de winterslaap voor dieren, de planten staan stil en sparen energie voor de lente. Dit wordt ook wel de periode van Yin genoemd. Wij mensen kunnen echter niet alles uit onze handen laten vallen en 3 maanden in ons huis verdwijnen. We hebben te maken met onze verplichtingen op werk en thuis en het leven draait door maar alles kost wel meer energie dan normaal. We zijn meer thuis en hebben veel meer behoefte aan slaap en stilte.

De lente is de periode van Yang, de tijd van groei en in beweging komen. Als je dit met elkaar vergelijkt is dit best een groot verschil met de energie van de winter. De overgang is dus vrij groot en je kan het vergelijken met een sprint direct vanuit de winterslaap. Dit kan niet en er is dus een overgangsperiode nodig. Een uitdaging in het begin van de Lente, vooral als het weer zo mooi is als de afgelopen weken en de blauwe lucht en zon ons uitnodigen om constant buiten te zijn. Als we deze overgang te snel maken dan kan het zijn dat je te maken krijgt me voorjaarsmoeheid, een zwaar gevoel, onrust of vaker hoofdpijn. In de winter eten we vaak zwaarder dan in het voorjaar en dus is ons lijf nog in de laagste versnelling. Een detox kan helpen om dit gevoel te verlichten. Onrust kan ook een gevolg zijn van het zware gevoel want de energie neemt toe maar je lijf kan het nog niet bijbenen. Je kan dit vergelijken met een fles spa rood wat je schud met de dop erop. Met hoofdpijn tot gevolg.


Klinkt allemaal vrij logisch toch? Met de juiste kennis en tools kan je deze overgang wat fijner maken voor jezelf en zorg je ervoor dat je weer in balans komt. Want de lente heeft hele mooie dingen te bieden! De lente is de tijd van creativiteit en het moment om nieuwe dingen te beginnen, als je de blokkades opheft in je lichaam kan je energie vrij stromen en voel je je veel energieker en lichter. Lijkt je dat lastig en wil je leren hoe je de balans weer terug kan brengen in je lichaam? Ik help je graag! Je kan nog instappen in het Lente traject want de video’s zijn terug te kijken!


Mooie lente lieve Jij!


3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page