Wat doe jij als je pijn hebt? Als je je rot voelt?
Onze natuurlijke reactie is om alles te proberen om ons weer goed te voelen. Een pijnstiller slikken of afleiding zoeken op onze telefoon of op netflix. Niet gek natuurlijk want we willen weg van dit onprettige gevoel en we willen ook afspraken afzeggen of ons plan veranderen omdat we pijn hebben. We willen de controle houden en doorgaan zoals gepland. Maar helaas is dit vaak een quick fix.
Meestal gaat het opmerken van pijn of een vervelend gevoel samen met een afwijzing of afkeuring van hoe we ons op dit moment voelen en dit heeft een negatieve werking op ons lichaam. Deze reactie heeft namelijk verkramping in je lichaam als gevolg. Niet fijn dus.
Maar die pijn of dat rot gevoel zijn toch ook niet fijn?
True that....maar op het moment dat we ze wegstoppen, wegdrukken of afwijzen zullen ze later weer terugkomen....en zijn ze sterker.
Denk maar eens aan een boemerang, je gooit hem van je af. Dit is het wegdrukken of afwijzen. Terwijl de boemerang door de lucht beweegt neemt de snelheid toe. Dit is de tijd. En dan komt de boemerang weer terug, sneller en sterker. And then go deal with it....
Kortom hoe verleidelijk de quick fix ook klinkt, het is efficiënter om er gelijk iets mee te doen, nu het nog klein en subtiel is. Ook al komt het niet uit en moet je even door de zure appel heen bijten.
What to do? Aandacht geven. Volledige aandacht. Probeer het eens.
De volgende keer als je een zere schouder hebt neem hier dan even de tijd voor en geef er aandacht aan. Probeer niet te denken, ik wil dit niet, ik heb nog zoveel te doen, ik wil dat het weggaat. Nee. Ga eens zitten of liggen en ga echt even met al je aandacht naar de zere plek in je schouder. Behandel het als een goeie vriend die bij jou z'n hart lucht. Die stuur je ook niet weg. Wat kan helpen is dat je je voorstelt dat je er echt even naast gaat zitten en vraagt wat er aan de hand is. Ik weet het, het klinkt misschien gek maar het is verrassend wat hier soms uit voort komt. Ik had het laatst zelf en toen ik met oprechte aandacht naar de pijn in mijn schouders ging besefte ik dat ik veel te veel verantwoordelijkheid aan het dragen was. Dat besef hielp me om te reflecteren waar ik dan wat verantwoordelijkheid los kon laten. Wat was realistisch om te voelen en wat ging eigenlijk iets te ver en was helemaal niet mijn verantwoordelijkheid?
Hoe beter we de signalen van ons lichaam gaan herkennen(horen, zien en voelen) hoe eerder we erop kunnen reageren en veranderingen toepassen. Deze methode wordt ook wel focussen genoemd en ik pas het veel toe in mijn coaching. Wil je dit ook eens proberen maar vind je het moeilijk om alleen te doen? Neem dan contact met mij op of plan een afspraak in mijn agenda.
Comentários