top of page
Zoeken

Energie

Bijgewerkt op: 7 feb. 2022


Waar denk jij aan als je dit woord hoort?


We gebruiken het woord heel vaak om te omschrijven hoe we ons voelen. Ik heb vandaag niet zoveel energie of dit werk heeft me veel energie gekost. Maar sta je er wel eens bewust bij stil wat het eigenlijk betekent?


Alles bestaat uit energie, ik, jij, je gedachtes, je emoties, je lichaam, je voeding en de natuur. Veel mensen vinden het zweverig maar het is gewoon natuurkunde.

Door jouw lichaam stroomt dus ook energie maar in deze energie kan een verstoring ontstaan wat kan zorgen voor een blokkade.

Maar wat kan z'n blokkade veroorzaken? Dit heeft meestal te maken met het onderdrukken van emoties. voorbeelden hiervan zijn:

Je valt en je wilt niet laten zien dat je pijn hebt en huilt dus niet.

Een vriendin maakt een opmerking die je raakt maar je hebt geen zin in een discussie dus je reageert er niet op en lacht het weg.

Op je werk vraagt je manager weer of je een koffie kan halen terwijl dat echt niet jouw taak is. Je bent eigenlijk boos maar vind het ongepast om dit te uitten naar je manager.

Etc, etc.


Gedurende een dag zijn er zoveel momenten waarop we onze emoties wegwuiven en niet reageren zoals we eigenlijk zouden willen. Onze emoties krijgen niet de vrije ruimte om te mogen zijn en worden niet gezien maar weggedrukt. Emoties die weggedrukt worden verdwijnen niet maar zetten zich vast in je lichaam. Dit veroorzaakt blokkades en belemmerd de vrije stroom van energie. Wegdrukken van emoties zorgt er dus helaas niet voor dat de emoties niet bestaan of weggaan. Het leidt er juist toe dat deze emotie sterker wordt en er uiteindelijk alsnog uitkomt maar dan heftiger. Een voorbeeld: iemand zegt iets, je vind het niet leuk, je reageert heel heftig en denkt later....misschien was het een beetje overdreven. De reactie is een beetje uit proportie met wat er zich daadwerkelijk afspeelt omdat deze gebeurtenis iets getriggerd heeft...Deze persoon krijgt dus op dat moment shit over zich heen die eigenlijk uit andere situaties voortkomt....


Hoe kan je hiermee omgaan?

Voelen. Voelen wat er op dit moment gebeurd en aandacht geven aan de emotie erachter. Dit wordt ook wel energetisch werk genoemd en is een van de manieren die ik toepas in mijn coaching.

De emotie wil gezien worden, aandacht krijgen en geaccepteerd worden. Hoe voel je je erbij? verkramping? Pijn?Wat brengt het in je naar boven? Dit is een proces, de emotie onderzoeken en letterlijk vragen wat het nodig heeft. Ruimte geven om te zijn en niet weer wegdrukken.

That's all you need....

Soms is het op het moment zelf niet gepast en komt het niet uit, dat gebeurd wel eens. Maar probeer er dan naderhand even bij stil te staan, het gevoel aandacht te geven en er even mee te zijn. Druk het niet weg...


Zijn de voorbeelden die ik hier benoem herkenbaar voor je en heb je het idee dat jouw lichaam, gevoel en emotie wel wat aandacht kan gebruiken?

Wil je hierin begeleiding en samen op onderzoek gaan? Ik help je graag! Je kan hier een afspraak inplannen voor een gratis kennismaking.

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page