top of page
Zoeken

Ademen


De ademhaling is een spiegel van jezelf, hoe jij je op dat moment voelt en de energie die jij ervaart. In veel andere culturen is het woord voor adem, geest en ziel hetzelfde. Denk bijvoorbeeld eens aan Chi in China maar ook pneuma in het Grieks. In principe is ademhaling een onbewust proces in je lichaam, iets wat we niet bewust hoeven sturen. Onze ademhaling reageert op prikkels zoals angst, blijheid, kou, beweging en de natuur om ons heen. Echter bijzonder is dat we ook de ademhaling zelf kunnen sturen, denk maar aan het inhouden van je adem. Ademhalingsoefeningen zijn ook gemaakt om de ademhaling te sturen, als je langzamer gaat ademen dan wordt je meer ontspannen, als je sneller gaat ademen bouw je juist meer energie op.

Heb je wel eens ademhalingsoefeningen geprobeerd? Hoe heb je dit ervaren?


Ik weet nog dat ik net begon met ademhalingsoefeningen, z’n 10 jaar terug. Ik had last van chronische hyperventilatie en had hierdoor aanzienlijk minder energie en het steeds benauwd. Toen ik mijn ademhaling bewust begon te sturen kreeg ik het alleen maar benauwder. Herkenbaar? Dat is een teken dat je onbewuste ademhaling verstoord is. Bij mij was dat natuurlijk al zichtbaar door de chronische hyperventilatie maar veel mensen hebben geen idee dat ze niet goed ademhalen maar ervaren wel klachten hierdoor. Er is echter ook nog een middenweg, namelijk het ervaren van de ademhaling, hem observeren, er met aandacht bij blijven en hem niet willen veranderen. Dit is een rustige manier om jezelf en je ademhaling beter te leren kennen. En dit is de methode die ik gebruik.


Ademhaling staat in relatie met de spanning van je lichaam. Stress kan je ademhaling beïnvloeden door verkramping van je lichaam maar ook verslapping kan je ademhaling verstoren. Bij ademtherapie gaat het om loslaten van overbodige spanning zodat je je veerkrachtig, stabiel en vitaal gaat voelen.


De ademhaling houdt van ruimte, waar ruimte is kan hij lekker stromen. Als je zegt ik heb het druk is dat meestal een exacte verwoording voor wat er ook fysiek in je gebeurd, door de verkramping van stress ontstaat er namelijk druk in je lichaam waardoor er minder ruimte ontstaat. Speel hier maar is mee. De volgende keer als je drukte ervaart observeer dan ook eens je lichaamshouding, spierspanning en ademhaling. Je even goed uitrekken of stretchoefeningen doen kan op dit moment al verlichting geven doordat er letterlijk ruimte gecreëerd wordt in je lichaam.

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten hoe je kan verbinden met jezelf? Download dan mijn gratis e-book of bekijk eens mijn aanbod.

9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page